Guvernul prelungeste perioada schemei de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură

Înapoi la StiriDeGalati.com
Motorina Agricultura

Guvernul prelungeste perioada schemei de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură

În încercarea de a sprijini agricultorii în fața provocărilor recente, Guvernul a anunțat o extindere a perioadei de aplicare a schemei de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură. Conform unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), această prelungire se va întinde pe o perioadă suplimentară de trei ani, până la 31 decembrie 2026.

Începând cu anul 2015, conform Hotărârii Guvernului nr. 1174/2014, agricultorii beneficiază de această schemă de ajutor de stat, care constă în aplicarea unei rate reduse de impozitare a motorinei utilizate în efectuarea lucrărilor mecanizate în sectoarele vegetal, zootehnic și îmbunătățiri funciare. Această facilitate este acordată sub formă de rambursare, având drept scop sprijinirea fermierilor în reducerea costurilor de producție și implicit, a creșterii rentabilității activităților agricole.

Proiectul de prelungire a schemei subliniază dificultățile recente din sectorul agricol, generate atât de creșterea semnificativă a prețurilor la inputurile agricole, din cauza situației geo-economice dificile din zonă, cât și de incidentele de mediu, precum seceta care a afectat fermierii în ultimii doi ani.

Nota de fundamentare atașată proiectului evidențiază importanța continuării sprijinului pentru fermieri, în vederea reducerii costurilor de producție, având în vedere contextul general dificil al ultimilor ani agricoli. Se menționează că, conform tehnologiilor cadru din sectorul vegetal, cheltuielile cu motorina reprezintă între 19-30 la sută din totalul cheltuielilor cu inputurile pe hectar. De asemenea, din analiza tehnologiilor cadru de cultură, se evidențiază că cheltuielile cu lucrările mecanizate reprezintă între 40-59 la sută din cheltuielile totale pentru realizarea tehnologiei unei culturi.

Această inițiativă guvernamentală are scopul de a asigura un sprijin continuu pentru agricultori, contribuind la menținerea viabilității și competitivității sectorului agricol în contextul actual al dificultăților economice și climatice.

✍️ Raportează greșeală articol

  Articol scris în data de: 20 noiembrie 2023.
  Ultima actualizare articol: 20 noiembrie 2023, 15:17, făcută de: Redacția Știri de Galați

Donează și susține redacția
Vezi mod AMP
📶 Urmărește-ne și pe: Google News Facebook TikTok YouTube Instagram Pinterest X (Twitter) WhatsApp

Loading

Partajați acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înapoi la StiriDeGalati.com
Follow Follow Follow Email Print