Protejarea mediului: Accesarea banilor europeni pentru sud-est-ul Romaniei

Înapoi la StiriDeGalati.com
Gradina Botanica Galati

Protejarea mediului: Accesarea banilor europeni pentru sud-est-ul Romaniei

Într-o inițiativă ambițioasă, Programul Regional Sud-Est (PR S-E) pentru perioada 2021-2027 se concentrează asupra problemelor majore cu care se confruntă cele șase județe din regiunea Sud-Est a României – Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea. Acest program de finanțare europeană ia în considerare disparitățile semnificative de dezvoltare dintre aceste județe și se adaptează la provocările schimbărilor climatice.

Din perspectivă economică, județul Constanța strălucește ca un lider, înregistrând cel mai înalt nivel de dezvoltare în regiune, având un PIB de cinci ori mai mare decât județul Tulcea, care se află la coada clasamentului. Celelalte județe se încadrează în categorii intermediare sau predominant rurale. De asemenea, regiunea Sud-Est înregistrează un PIB care se situează la doar 39,5% din media Uniunii Europene și cu 18% sub media națională, subliniind nevoia acută de dezvoltare economică în această zonă.

Protectia Mediului la Galati

Nivelul de urbanizare scăzut și teritoriul predominant agricol sunt alte caracteristici ale regiunii, cu aproximativ 53% din populație trăind în mediul urban și aproape jumătate din teritoriu dedicat agriculturii. Județele Constanța și Galați se remarcă prin mediul lor de afaceri dezvoltat, cu sectoare puternice în domeniile naval, tehnologie informațională și comunicații și turism, contribuind semnificativ la PIB-ul regional. În contrast, Brăila, Buzău și Vrancea au o prezență agricolă mai pronunțată, iar în Tulcea domină acvacultura și pescuitul, cu o forță de muncă mai puțin calificată și tehnologie mai redusă.

Cu toate aceste disparități economice și sociale, PR S-E 2021-2027 pune accentul pe protejarea mediului în contextul schimbărilor climatice. Regiunea de Sud-Est se confruntă cu creșterea temperaturilor, intensificarea valurilor de căldură, riscul de secetă, incendii de vegetație și inundații, iar finanțarea proiectelor din regiune trebuie să abordeze aceste provocări. Obiectivele programului includ atenuarea schimbărilor climatice, protejarea resurselor de apă și marine, promovarea economiei circulare, gestionarea deșeurilor, controlul poluării și conservarea biodiversității și a ecosistemelor.

Cu o alocare totală de 1,48 miliarde de euro, PR S-E 2021-2027 sprijină specializarea inteligentă și inovarea, dezvoltarea IMM-urilor, digitalizarea, eficiența energetică, dezvoltarea urbană, infrastructura verde, mobilitatea urbană, infrastructura educațională, regenerarea urbană și valorificarea patrimoniului natural și cultural. Acest program reprezintă un pas important către o regiune Sud-Est mai ecologică, rezistentă la riscuri și mai prosperă, în conformitate cu obiectivele Uniunii Europene privind dezvoltarea regională și protejarea mediului.

✍️ Raportează greșeală articol

  Articol scris în data de: 18 septembrie 2023.
  Ultima actualizare articol: 18 septembrie 2023, 12:26, făcută de: Redacția Știri de Galați

Donează și susține redacția
Vezi mod AMP
📶 Urmărește-ne și pe: Google News Facebook TikTok YouTube Instagram Pinterest X (Twitter) WhatsApp

Loading

Partajați acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înapoi la StiriDeGalati.com
Follow Follow Follow Email Print