Șoferii și pietonii din Galați, nemulțumiți de schimbarea semaforizării din zona „General”

Înapoi la StiriDeGalati.com
Zona General, Galati, Semaforizare

Șoferii și pietonii din Galați, nemulțumiți de schimbarea semaforizării din zona „General”

De marți, 11 iulie, a fost pusă în funcțiune instalația de semaforizare de la intersecția străzilor Siderurgiștilor, 1 Decembrie 1918 și Basarabiei (sensul giratoriu din Piața Energiei, zona „General”), măsură care a adus un val de reacții în mediul online

Șoferii și pietonii s-au declarat, încă de la aflarea veștii, reticenți față de noua schimbare. Dacă la început gălățenii au considerat-o inutilă, acum o consideră și periculoasă, motivul principal fiind haosul pe care l-a creat.

Pentru a vedea cum se desfășoară traficul rutier și pietonal, colegii de la Viața Libera au decis să meargă la fața locurlui, pentru a observa cum s-au adaptat gălățenii la noile reguli.

Încă din primul minut, am putut fi martorii unei neînțelegeri dintre un vatman și un pieton, neînțelegere care se putea transforma într-o tragedie, dacă vatmanul nu ar fi fost prudent.

Deși noul semafor arăta culoarea verde pentru vehicule și roșu pentru pietoni, o femeie a decis să ignore culoarea semaforului, fiind obișnuită probabil cu vechile reguli, și a traversat strada, în ciuda faptului că venea tramvaiul. Vatmanul a fost nevoit să frâneze în ultimul moment și să o claxoneze pe femeie, pentru a o face să se oprească.

Aceasta s-a arătat însă foarte deranjată de claxonul vatmanului și a început să îi adreseze injurii, chiar în mijlocul trecerii de pietoni, blocând astfel şi traficul. Aceasta este însă doar una dintre numeroasele situații pe care le-am surprins în doar 20 de minute petrecute la fața locului.

Culoarea semaforului, opțională

La toate ieșirile din sensul giratoriu, am remarcat probleme, haosul și nedumerirea predominând în aceste intersecții. Şoferii imprudenți se împart în două subcategorii: șoferii care văd în ultima clipă semaforul și trec pe roșu, evitându-i uneori pe pietoni în ultimul moment, respectiv, șoferii care circulă așa cum s-a circulat până pe 11 iulie și ignoră total semaforul, continuându-și drumul pe roșu, după ce le acordă prioritate pietonilor.

În ceea ce privește pietonii, aceștia își exersează abilitățile de… polițiști rutieri când șoferii care au verde la semafor opresc pentru a le acorda prioritate, arătându-le șoferilor cu degetul spre culoarea semaforului.

Cei mai mulți dintre pietoni aleg însă să ignore culoarea semaforului și traversează după bunul plac, uneori asigurându-se, alteori nu, acuzând că timpul de așteptare este prea mare, întrucât culoarea verde pentru pietoni este afișată la o singură trecere, în timp ce la celelalte pietonii au afișată culoarea roșie.

„Nici nu mai știi când să traversezi”

În urma acestei experiențe, am decis să discutăm cu trecătorii despre noua instalație de semaforizare, pentru a afla părerea gălățenilor.

„Este haos, nici nu mai știi când să traversezi strada și când nu. Trebuia să lase cum era, acum nimeni nu mai înțelege nimic, îți e și frică să traversezi”, ne-a mărturisit un pieton.

„Semaforul e roșu, șoferul îmi face semn să trec, dacă nu trec mă înjură că a oprit degeaba, ce-ar trebui să fac eu în această situație?”, a fost punctul de vedere al altui gălățean.

„Eu am trecut prin intersecția asta încă din prima zi, pe aici mă duc acasă. Stau la semafor foarte mult până se face verde și când se face verde, în loc să traversez liniștită, mai mult mă feresc să nu mă calce mașinile. Este foarte periculos, mai bine le scot de tot și gata”, ne-a spus supărată o femeie.

„Eu am verde la semafor când intru în sens, iar la ieșire au și pietonii verde. Eu nu mă uit, bun bazat că trec pe verde, ei se aruncă pe trecere cu aceeași părere. Pai ori am eu verde ori au ei? O să fie multe accidente aici”, a fost părerea unui șofer, care aștepta la semafor.

Sursa articol și foto: Viata Libera

✍️ Raportează greșeală articol

  Articol scris în data de: 15 iulie 2023.
  Ultima actualizare articol: 15 iulie 2023, 12:06, făcută de: Redacția Știri de Galați

Donează și susține redacția
Vezi mod AMP
📶 Urmărește-ne și pe: Google News Facebook TikTok YouTube Instagram Pinterest X (Twitter) WhatsApp

Loading

Partajați acest articol

Comentarii (3)

 • Mariana Filote Răspuns

  NU E NORMALA ACEASTA SEMAFORIZARE.TRB LASAT ASA CUM ERA

  15 iulie 2023 la 12:35
 • Costel Mandru Răspuns

  parerea mea este ca mai mult a aglomerat intersectia

  15 iulie 2023 la 12:37
 • Liliana Stamate Răspuns

  se vor produce accidente daca nu vor fi prudenti vatmanii

  15 iulie 2023 la 12:38

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înapoi la StiriDeGalati.com
Follow Follow Follow Email Print